Milyen coach vagy? – kérdezik gyakran…

Life, karrier, business, válság, változás, wellness, egészség, mozgás? Huhh, hát nem is tudom. Igen, a fókuszban, az apróbb célokban lehet különbség, de szerintem minden út Rómába vezet és amilyen a paraszt, olyan a krumplija. EMBER coach vagyok. Azaz egyéni coachingban nekem csak egyfajta folyamat létezik, ahol élesen és szeretettel JELEN vagyunk és mélyen EGYÜTT dolgozunk a TE elakadásodon. Nem tudok úgy dolgozni, hogy magát az embert és az életet nem érintjük mélyen, részletesen- hanem csak a problémát orvosoljuk: skilleket fejlesztünk, önbizalmat növelünk valami dobozos módszerrel. Ha ilyesmit keresel, gyorsan klikkelj az X-re, mert ez nem az a hely. Erről bővebben a “miért coaching?” és a “miért transzformatív?” menüpontokban olvashatsz.

Egyéni coaching:

Életed előjátéka: konkrétan tudod, hogy valami nem OK. Vagy csak érzed, hogy elvileg jól kellene lenned, de mégsem megy. Vagy már meg is történt, amit nem akartál: kiégtél, megcsaltak, kirúgtak, megcsaltál, beteg lettél. Vagy csak ezeket akarod tudatosan megelőzni, mert érzel valamit. Vagy pont semmit nem érzel, és ez a storyd. Vagy felnőtt nővé, férfivé kellene válni, de szüleidről sem tudtál még levállni. Ettél elég fényt, voltál elég Caminon, az eddigi ezoterikus utakból nem állt össze a saját képleted. Vagy érzed, hogy a pokolba vezet az út, ahogy a gyerekeiddel vagy. A hívószó ezer féle lehet. Egy biztos: változtatni és változni akarsz. Vagy nem akarsz, de kell, különben… és tudod, beengedted az örök igazságot: egyedül nem megy és sokkal nehezebb is.

Szóval adott a fentihez hasonló szar érzés: lépned kell. Megkeresel, beszélünk, írunk, találkozunk- ami épp lehetséges. Ha megyünk tovább, adott egy kötelezettség nélküli, ingyenes első alkalom. Megnézzük, megérezzük, meghallgatjuk egymást. Ha mindketten a folytatás mellett döntünk, elköteleződünk egy szerződés formájában 10 alkalomra. Egy alakalom 60-90 perc. Az alkalmak között 1 vagy 2 hét telik el. Igen, van házi feladat is. Mindig, ami megjelenik aktuálisan. Intimitás a szerződés része, a folyamatod köztünk marad természetesen.

Helyszín. Te jössz Balatonszárszóra. Nem azért, mert lusta vagyok – hanem mert így az ideúton  jó esetben van időd a folyamatra hangolódni, hazafelé meg van időd elcsendesedve feldolgozni. Igen, elsőre erősen hangzik, de utólag mindenki hálás volt érte. Coaching után nem ugrik a gyerek a nyakadba, nem kérdezget a párod és nem nyaggat a munkatárs. Ideje befelé indulni…

2 alkalom után közösen értékelünk, van lehetőségünk abbahagyni. Neked is meg nekem is. Nem gyakori, de volt már ilyen. Ha folytatjuk, akkor viszont kitartunk 10 alkalomig. Igen, elég 10 alkalom. Ott értékelünk, zárunk. Kelj fel és járj- azaz egyedül folytatod az utadat. Képes vagy rá, ez a munkánk része. Később jöhetsz új folyamatra, de az életet az életben kell élni, nem a coaching szobában. Azaz a kitűzött változásnak kell megjelenési forma, be kell költözni a mindennapokba.

Business coaching:

Szeretem az üzletet, szeretem a pénzt, a gazdaságot- bizonyos feltételek mentén. Szeretem a business coachingot is, mert van egy hatástöbbszöröző tulajdonsága is: a szervezeten keresztül megjelenő pillangó-hatással sok embert érhetünk el. Ez a coaching lehet egyéni és csoportos is. A fő jellemzője, hogy üzleti, hivatásbeli, munkahelyi konkrét elakadásokkal, utakkal, feladatokkal foglalkozunk célként- azaz az értékelésnél is ezek a szempontok (is) kerülnek listázásra. Ezekben kell fejlődni, változni, haladni. Egyéni esetben az út az üzleti célokhoz a fenti, egyéni folyamatokban leírtak szerint vezet. Csoportos esetben lsd team coaching leírás.

Team coaching:

A hívószó ilyen esetekben egy konkrétan megfogalmazott üzleti, szervezeti igény, egy brief. Ennek pontosítása, élesítése közös feladatunk a megbízóval- amit egy személyes konzultációval véglegesítünk. A folyamat hossza, ismétlődése nem standard, a megbízás jellegétől függ. Jelenlét alapú, intuitív, konfrontatív a feldolgozás jellege: azzal dolgozunk, ami a leginkább megjelenik a szervezetben, az adott napi coachingban, amit a feldobott téma hoz magával. Ez mutatja legélesebben és legjobban az irányt nekünk, hiszen itt is minden út Rómába vezet- tapasztalat, hogy a valós problémákig jutunk és ezzel esélyt teremtünk a valós változásoknak is. Értékelésnél az eredeti célt mindenképp figyelembe kell venni –  de az oda vezető úton történik meg minden, aminek meg kell történnie.